نوشته شده توسط : خانم نویسنده
کتاب یکی از ارزشمندترین و درعینحال مناقشهبرانگیزترین ابداعات بشر است. در طول تاریخ، کتابها به همان اندازه که ستایش شدهاند، محل بحث و درگیری هم بودهاند. همیشه کتابهایی بودهاند که آموزنده، انسانی و مقدس در نظر گرفتهشدهاند و در مقابل تعدادی دیگر شیطانی و ضدانسانی دیده شدهاند. همین افراطوتفریط باعث شده که تندروها برخی کتابهایی را که با ایدئولوژیشان همخوان است رسماً تبلیغ و ترویج کنند و برخی دیگر را که به نظرشان مخرب و غیراخلاقی است، ممنوع کرده یا حتی از بین ببرند؛ معروفترین نمونهی آن کتابسوزی نازیها در سال ۱۹۳۳ است که گفته شده در یک روز حدوداً ۲۵۰۰۰ جلد کتاب را سوزاندند. اما اگر فکر میکنید این آخرین مورد بوده و در قرن بیستویکم چنین اتفاقاتی نمیافتد سخت در اشتباهید.
کتاب های ممنوعه هم داستانهایی دارند برای خودشان. داستان ممنوع شدنشان، داستان پیدا کردن کتاب در آن تبوتاب ممنوعیت و موجود نبودنش، داستان چاپشدنهای پنهانی و دستبهدست شدن بین خوانندگان، داستان رفع ممنوعیت و هزاران داستان بعدازآن. جالب اینکه فرقی نمیکند کجای جهان باشد و دلیل ممنوعیت در چه حوزهای بگنجد، روال همین است و اینهمه ماجراهایی که به وجود میآیند هم اغلب مشابه هم هستند. همین حد از هیجان برای این دسته ازدلیل خوبی بود تا در یک پست به معرفی کتاب های ممنوعه بپردازیم. کتابهایی که همچنان ممنوع هستند و یا آنهایی که شاید حتی ندانیم روزگاری ممنوع بودهاند.
ماشاءاللهخان در بارگاه هارونالرشید
این کتاب از ایرج پزشکزاد هم مانند دایی جان ناپلئون سالها در ایران چاپ نمیشد. اولین چاپ آن بر میگردد به سال ۱۳۳۷ و جدیدترین چاپ آن پس از سالها در مرداد ۱۳۹۹ است. هنوز از اینکه این کتاب دستخوش سانسور شده یا نه، اطلاعی نداریم. اما نکته مهم این است که این نسخه تنها نسخه قانونی این کتاب است و حق تالیف آن به ایرج پزشکزاد پرداخت میشود. این کتاب ماجرای ماشالله خان دربان بانک است که اهل مطالعه کتابهای تاریخی است. به خاطر علاقه و اشتیاق زیادی که به این کتابها و به خصوص دوره تاریخی خلافت هارونالرشید دارد، آرزو میکند در این دوره زندگی کند. برای همین روزی پیش مرتاضی هندی میرود تا او را به این دوران منتقل کند و مرتاض هم همین کار را میکند…
موشها و آدمهانویسنده: جان اشتاینبک مترجم: سروش حبیبی نشر ماهی
پرتقال کوکینویسنده: آنتونی برجس مترجم: فربد آذسن ناشر مولف کمدی سیاه پادآرمانشهری و خشن آنتونی برجس، داستان نوجوانی به نام الکس است که از آزار و شکنجهی مردم لذت میبرد. بعد از بازداشت، الکس میفهمد که دولت درمان جدیدی برای کنترل خشونت و آزارگری ابداع کرده. او تصمیم میگیرد تحت درمان قرار بگیرد، اما این درمان خود شکنجهی بزرگتری است. برجس این رمان را در سال ۱۹۶۲ منتشر کرد و استنلی کوبریک در دههی ۱۹۷۰ اقتباس بسیار موفق و پرفروشی از روی انجام داد. کتاب اما به خاطر خشونت، مسائل جنسی و زبان «زننده»اش مخالفان سرسختی داشت که باعث شدند فروش آن در برخی ایالتهای آمریکا تا اواخر دههی ۱۹۸۰ ممنوع شود. بعضی از مدارس و کتابخانههای عمومی هم هرگز اجازه ندادند این کتاب به آنجا وارد شود.
جالب اینجاست که در چند سال اخیر، این کتاب دوباره موردتوجه قرار گرفته. خشونت نسل جدید، آزارگری جنسی، بیپناهی کودکان و تروریسم که در عصر حاضر بهشدت موردتوجه است، همگی درونمایههای این رمان بودند. به تعبیر دیگر، همان عواملی که باعث ممنوعیت کتاب شده بودند حالا دلیلی شدند که منتقدین داستان پیشگوییهای کتاب و عمق نگرشاش را ستایش کنند.
سلاخ خانه شماره پنجنویسنده: کورت ونهگات مترجم: بهاره رستمی كارگاه فيلم و گرافيگ سپاس کورت ونهگات جونیر در رمان سلاخخانه شماره پنج یا جنگ صلیبی کودکان، داستان جوان عجیبی به نام بیلی پیلیگریم را روایت میکند که میتواند در زمان حرکت کند و آینده را ببیند. بیلی که سرباز ارتش آمریکاست از جنگ نفرت دارد و مخالف کشتار است. او در حین بمباران درسدن توسط متفقین، اسیر و زندانی آلمانیهاست و به چشم خود نابودی انسانها و سوختن یک شهر را میبیند. داستان سلاخخانه شماره پنج در سال ۱۹۶۹ منتشر شد و بهنوعی اتوبیوگرافی ونهگات است که خود در درسدن حضور داشت. داستان او گرچه خیالی و کمدی است ولی خشونت پایانناپذیر انسان و وحشت جنگ را به شکلی عریان نشان میدهد.
کتاب بلافاصله با واکنش جامعهی آمریکا مواجه شد و خیلی از ایالتها توزیع آن را در کتابخانهها و مدارس ممنوع کردند. یکی از قضات میشیگان این کتاب را به «فساد، بیاخلاقی، روانپریشی، ابتذال و ضدیت با مسیح» متهم کرد و آن را ممنوع نمود. یکی از مدارس دولتی داکوتای شمالی هم چندین جلد از آن را سوزاند. اما امروز این کتاب را بهعنوان یکی از بهترین نمونههای ادبیات ضدجنگ میشناسند و نگاه اخلاقیاش را میستایند. :: بازدید از این مطلب : 307 نوشته شده توسط : خانم نویسنده
وکیل گرجیتان مقصد به وی ملحق شود. در روش ازدواج واقعی بودن آن بسیار مهم است و در صورت صوری بودن عواقب بدی برای هر دو طرف خواهد داشت. بررسی بهترین مقاصد مهاجرتی در جهان
دسته بندی مهاجرت
:: بازدید از این مطلب : 332 |
|
آرشیو مطالب آخرین مطالب پیوند های روزانه مطالب تصادفی مطالب پربازدید چت باکس
تبادل لینک هوشمند پشتیبانی LoxBlog.Com
|